Szerves társadalom Magyarországa

Legyél okozó az életedben!

Az emberi pszihével foglalkozó szakemberek tudják, hogy az ember egyik legősibb késztetése, hogy beavatkozhasson a világba. A csecsemő első ilyen akciója, amikor először bele tud csapni a csörgőjébe, és visít örömében, hogy sikerült. A gyermek ilyen irányú késztetése még nagyon erős, főleg a játékban mutatkozik meg, állandóan épít, alkot, kreál, tudja, mit akar.

 

Gergő a konyhaszékkel

Gergő a konyhaszékkel
Kép forrása: http://gergo-vilag.blogspot.hu/2010_04_01_archive.html

 A gyerekek a felnövekedésük során sokszor kerülnek megállításra a beavatkozási szándékuk kifejezésében. Ne menj oda, ne így csináld, ezt edd meg, az nem a tiéd, már hányszor megmondtam, hogy ezt ne csináld, stb. Ezeknek az (el)utasításoknak végtelen variációjával találkozik a gyerek, mire felnő, amelyet még tetéz az, hogy nem kapnak megfelelő érdeklődést, támogatást a sikeres akciói, pl. amikor először feláll, stb. Miért? Mert nincsenek a közelében a szülei (bölcsöde, óvoda), mert a szülő maga is fásult, frusztrált, ideges. Ennek okán leszoknak gyermekeink a beavatkozásról, elvesztik erejüket, motiváltságukat, életbe vetett hitüket, kamaszkorra pedig olyanok lesznek, amilyenek. Már az az elvárása az élettől, hogy nem avatkozhat be, hogy nem határozhatja meg a saját életét, hogy nincs hatással másokra, elégedjen meg azzal a kicsivel, amit kapott.

Az így felnőtté vált "gyerekek" :) fásultan, öröm nélkül élik az életüket, már hozzá szoknak, hogy mások döntenek a sorsukról. Mások mondják meg, mit ehetnek, mit dolgozzanak, mennyi pénzt kaphatnak, hol kell igénybe venni a szolgáltatásokat, és milyeneket, ki lehet az orvosa, stb, stb. Este kimerülten, és boldogtalanul megy haza, és csak a TV-nek mondja el panaszát, otthon kidühöngi magát, vagy kedvenc függőségével dobja fel magát. Így válik tökéletes fogyasztóvá. Nem képes másra, csak arra, hogy tegye, amit rámértek. Mennyi boldogtalan és értelmetlen élet, amely már beéri a kicsivel, és örül, ha békén hagyják.

 

Rubik kocka

Kép forrása: http://www.felsofokon.hu/sipos-marton-blogja/2011/02/13/kreativ-problemamegoldas

 De Te nem ez vagy! Ne hidd el ezt! Keresd azoknak az embereknek a társaságát, akik tudnak, mernek konfrontálódni életük megoldatlan problémáival, és keresik a kiutat, akik sose adják fel, akik felrúgják a közmegegyezéseket abban a tekintetben, hogy semmi sem változik. Te legyél az, aki azt mondja, hogy elég, és jól akar élni, egészségesen, alkotó módon beavatkozni a világba, akik folyamatosan fejleszti magukat, okozat helyett okozóvá akar válni, és hisz abban, hogy az életet fel lehet építeni, és csak minőségi módon érdemes élni. Tedd magad ki nehéz helyzeteknek, keresd azokat a hiteles embereket, trénereket, vezetőket, akik ebben segítenek, mert vannak! És a Te életed is megváltozik, lépésről, lépésre. Legyen hozzá türelmed és kitartásod. A jó szándékú, a világba alkotó módon és etikusan beavatkozó embereknek a kritikus tömege fog változást hozni Magyarországon. Kezd magaddal a változást!

Marthi Zsuzsa, építész, urbanista,
a Halhatatlan Polgármesterek Titkos Társasága blog (www.hptt.hu) írója

Pártok nélküli választási rendszer

A körkereszt

Körkereszt