gondolatok a Serves társadalomról - Serves társadalom maGarorSága

Gondolatok a szerves társadalomról

Mi az, hogy „szerves társadalom”?

A „szerves társadalom” -ban (1. értelmezés) a „szerves” szó természetesen nem kémiai minőséget jelent, hanem arra utal, hogy ebben a társadalomban a közösség minden kisebb és nagyobb egysége úgy működik, mint pl. az emberi testben a szervek: mindnek megvan a maga egyedi feladata (2. értelmezés), emellett a test tökéletes működése céljából mindegyik mesterien össze is van hangolva (3. értelmezés)!

Bővebben...

A szerves társadalom megteremtése elkerülhetetlen szükségszerűség!

Egy rendszer csak akkor működhet jól, ha minden része is jól működik (9. értelmezés).

Bővebben...

Hogyan működik a szerves társadalom? (szellemi szintről kiinduló értelmezés)

A Smaragd Tábla tanításai szerint pont úgy, mint például az emberi test.

Ahogyan az emberi test belső szervei a saját egyedi fejlődésüket az őket összetartó és védelmező test szükségleteihez igazítják, ugyanúgy az emberi társadalom részegységei, az ember, a család, a települési-, a járási- és a megyei közösségek is a saját életüket és a fejlődésüket úgy kell, hogy irányítsák, hogy az összehangolt működésük egy róluk gondoskodó államot teremtsen meg.

Bővebben...

Hogyan működik a szerves társadalom? (gyakorlati oldalról történő megközelítés)

Ahogyan az emberi test szervei a megjelenésük pillanatától kezdve olyan fejlődési utat járnak be, aminek során kiteljesednek, és közben folyamatosan támogatják a test működését, ugyanúgy a szerves társadalom alkotóelemei, az emberek és a közösségeik is folyamatosan kiteljesednek, miközben működtetik az őket magában foglaló és óvó államot.

Bővebben...

Hogyan valósítsuk meg a szerves társadalmat?

Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelent ez a fogalom, és tudjuk azt is, hogyan kellene működnie, akkor már „csak” az szükséges, hogy minél többen meghozzuk a döntést, hogy „összerakjuk” és ezzel működésbe lendítsük a szerves társadalmat.

Bővebben...